domingo, 29 de julio de 2012

EL CABALLERO OSCURO:LA LEYENDA RENACE (2012)Per aquests dies havia pensat en escriure dos articles:un sobre la saga de Spiderman de Sam raimi i un altre sobre la saga de Batman de Christopher Nolan.Volia fer-ho així perque considerava que aquestes sagues (sobretot la primera) tenien els seus defectes i era millor valorarles en conjunt que individualment.Com m' equivocava almenys pel que concerneix a Batman!


En la meva innocència pensava que la ultima pel.li de Batman,que tanca la trilogia començada l' any 2005 amb Batman Begins i continuada dos anys mes tard amb el Caballero Oscuro, no superaria la seva ultima entrega que havia deixat el llistó MOLT alt amb aquell superb,pérfid, diabòlic, aterrador agent del caos que era el Joker que per cert mai oblidarem tots els afortunats que l' hem vista. Com m' equivocava!

Pensava també que havent vist les dues primeres de la trilogia havia entés el que Nolan ens volia explicar amb aquesta saga.Com m' equivocava.Per tercer cop!

El cert es que ara mateix m' invaeixen tot tipus d' emocions.De fet,  recordo amb una precissió absoluta una imatge que MAI se'm borrará que es el sensacional,inmaculadament emotiu final d' aquesta peli que de debò us deixará BOCABADATS.Paraula.

Pero no adelantem aconteixements.Lo primer es lo primer i per si algú s' ho está preguntant aquí ho dic ben clar i ben alt: El Caballero oscuro: la leyenda renace es una refomuda OBRA MESTRA del cine mundial i segurament la millor peli de superherois que s' ha fet mai.I trigaran a superarla.Tot en aquesta pel.li de Cristopher Nolan está medit amb precisió de rellotgeria.La mateixa que fa servir el ultramaligne Bane per cometre els seus (salvatges!) actes de terrorisme.

Des de l' esmentat Bane que interpretat MOLT habilment per Tom Hardy (amb la boca i nas tapada per una mena de máscara) i nomes comptant amb els seus ulls,presència,llenguatge corporal i veu entre robótica i tenebrosa per expressarse e interpretar el seu personatge IMPOSA aclaparadorament en cada seqüencia on apareix, fentnos oblidar de fet (increible pero cert!!!) el també genial Joker de Heath Ledger de El Caballero Oscuro que ,per cert , en respecte al difunt(i la seva excel.lent e INSUSTITUIBLE feina) no se'l menciona en tota la pel.licula.

També tenim una superba Catwoman on Anne Hathaway (també!) consegueix fernos oblidar les dues Catwomans anteriors ,tot i que aqui tenim una Catwoman diferent a l' habitual; més ambigua ,no tant imponent com les que van interpretar Michelle Pfeiffer i Halle Berry).

I acabem el repas d' actors amb els sospitosos habituals de la saga: Christian Bale millor que mai , aportant una increïble cantitat de matissos en la seva intrepretació de l' atormentat i sobrepassat per les circumstancies Batman/Bruce Wayne ; Michael Caine (Oscar al millor actor secundari ¡pero ja¡); Gary Oldman (un altre que tal,impresionant,sembla sortit directament del còmic!!!) i Morgan Freeman que ho fa tant bé com sempre,com no podia ser d' altre manera.
Menció especial també per al personatge interpretat per Joseph Gordon-Levitt que realitza una EXCEL.LENT tasca amb la seva interpretació d' un policia intrépid e intel.ligent que ajudará als protagonistes i que guarda una bona sorpresa per al final que només els mes avispats podran detectar ja a mitja pel.licula (jo vaig ser un d ells xD).

Les escenes d' acció son impressionants.Com per exemple la escena on Bane provoca el CAOS en majuscules a Gotham amb un seguit d' explosions que deixen la ciutat cap per avall,o la escena inicial de la pel.licula on es lluita dins d' un avió ...que tambe acaba cap per avall (aquest cop literalment).Son escenes MOLT espectaculars i que sembla ser que van ser rodades sense trucatges digitals sino que amb l'ajut d' especialistes en escenes de risc.

El mateix succeeix en la escena final on  policies i terroristes s' enfronten en una batalla èpica per decidir el futur de Gotham.

Lluny de clonar digitalment els milers de membres de la Policia que omplen els carrers de la ciutat,es va optar per omplir aquesta de figurants i actors reals,ben bé al estil de com es feia en les pel.lis antigues de romans de tota la vida.I es que aquesta pel.li te algo d aquelles velles històries: èpica,tragedia i dos colossos monumentals,dos gladiadors esfereïdors enfrontats en una lluita sense cuartel en una èpica batalla final ,absoluta i totalment... èpica -no hi ha altre paraula que ho defineixi millor.
Respecte a la banda sonora dir que acompanya i bé , mantenint-se a l' ombra de l' acció aportant una tensió sutil pero creixent molt ben aconseguida.Es de Hans Zimmer.

Els efectes especials....sencillament BONISSIMS.Amb menció especial per al imponent Batwing que s' estrena en aquesta pel.li si no recordo malament.Força diferent al que vam veure en les pel.lis de Tim Burton com es de suposar.

Pel que fa al guió dir que era molt mes llarg en el seu inici, ocupant unes 400!!! pagines en el seu tractament inicial que van quedar reduïdes al que veiem en la pantalla que es ,per si feia falta dirho , sencillament MAGISTRAL.

Una història plena de matissos,amb sorpreses inesperades en els moments adecuats,que t' agafa pel coll i et posa al límit i ja no et deixa fins que surten els titols de credit.Lo dit: magistral.Escrit a dues mans per el mateix director, i el seu germá Jonathan Nolan i David S. Goyer colaborant també en la concepció de la història.

 
¿Alguna nota discordant en la pel.li? en general NO.Potser el vestit que porta la Catwoman que no destaca gaire...comparat sobretot amb els anteriors que hem vist al cinema (el de la Michelle Pfeiffer sempre va ser EL VESTIT de la Catwoman).I potser la caracterització de Bane podria haver estat millor tambe...

Per cert dir que una de les licències que es permet la pel.licula es OBVIAR tota la trama típica de Bane habitual en els còmics la cual fa referencia al Verí,la addictiva droga que usen ell i els seus seqüaços per enfortirse exageradament en el seu intent de derrotar a Batman.Aqui no veiem res d' això.

Pero tot això son coses que evidentment no llastren el film.Es més: les oblidem de seguida cuan els seus protagonistes es posen a actuar i ens deleiten amb les seves exquissites interpretacions a mida que la trama es va posant mes i mes tensa.
 Com a nota personal ,a mi no m agraden gaire les escenes de combats cos a cos que elabora Nolan.Potser es algo subjectiu meu pero trobo que li falten algo.En general li passa una mica el mateix a les seves escenes d acció en general (persecucions de cotxes etc)  - i ara estic parlant de TOTA la trilogia,no només d aquesta ultima.

 I crec que el que passa es que Nolan elabora unes escenes d acció molt SOBRIES de caire realista,sense accentuar especialment la espectacularitat ,seguint respetuosament la linea de la història que ens explica que es de precisament de caire sobri , fosc, realista i amb un munt de matissos i èmfassis en els perfils psicològics dels personatges.

Això no esdevé dolent per a la pel.licula al final,tot i que m' ha costat entendre-ho (tres pelicules ni mes ni menys xD).Però a vegades penso ¿que hauria passat si s' hagues feta alguna concessió a l' acció tipus comicbook?...Penso que aquí i nomes aqui es on potser Nolan defrauda una mica als fans del Senyor de la Nit ja que l' acció que se'ns ofereix es mes la pròpia d un thriller contemporani que no la d' una peli basada en un personatge de CÒMIC.
 


 Pero insisteixo.Tot aixo son subtilitats.Es indubtable que Nolan ha volgut fer la SEVA reinterpretació de Batman com tantes que molts altres artistes han volgut fer i que ja podem trobar en els comics o en les anteriors películes de Batman.I se'n ha sortit prou bé,superant-se ,a més, en cada entrega,demostrant la seva qualitat innegable com a director i narrador de bones històries.

En conclusió, El Caballero Oscuro:la Leyenda renace; la última pel.li de Batman, no es només una pel.li RECOMANABILISSSIMA, completíssima,adulta e intel.ligent sino que desde ja es una més de les pel.lis ESSENCIALS de la historia del setè art.CUALSEVOL aficionat al cinema s' está perdent una JOIA si no la veu.

RECOMANAT PER A :¿fa falta que digui algo mes? TOT fan del cinema i/o el personatge hauria de veure-la!!! 

Batman triomfa un altre cop.

No hay comentarios:

Publicar un comentario