jueves, 31 de mayo de 2012

1001 VIDEOJUEGOS (...)




S' inaugura la secció de llibres! 
I quina millor forma de fer-ho que amb la Biblia que tot fanàtic dels videojocs ha de tindre!!!

Aquest pedazo totxo que us comento avui es sencillament un somni fet realitat.

¿Que perquè??? direu...

Perque JA ERA HORA que un dels mitjans d' entreteniment i ARTíSTICS (si,artístics) mes preuats del nostre temps tingués representació en forma de llibre que exposés concissament TOTA la seva història (o almenys gran part d' ella).Es el mínim per a una de les formes d' ART i entreteniment mes exitoses i creatives de les últimes dècades - sino la que més.


Així pues...Per si us ho preguntaveu,aqui us ho dic:el llibre es fa IMPRESCINDIBLE per a tot simpatitzant del món dels videojocs.

Seguidament us exposo mes detalladament que m' ha semblat i quins son els seus punts febles (que els té).

Per començar es un TOTXO.Concretament,960 pagines que devorareu adictivament a poc que us interessi el mon dels bits i els píxels.A part fareu algo semblant a fer pesses si el llegiu estirats,cosa que no es pot dir de tots els llibres.

Per continuar: pròleg de Peter Moulyneux.El creador de jocs mítics com Populous,Black & White,Syndicate,Theme Park... 
Sempre es interessant comptar amb un pròleg d' un crack d'aquesta mena que básicament ens relata com l' ha marcat aquesta forma d' entreteniment fins al punt de convertir-se en la seva vida,en paraules textuals.

Seguim amb la classificació/ordenació del llibre: básicament per décades.Anys 70,80,90,2000's i l' any 2010 (el llibre es va publicar per primer cop el 2011).

Ok.Pero ¿son equitatives aquestes parts? 

Aqui sentint-ho molt tinc que dir que NO.

Si bé els anys 80 i 90 estan acceptablement exposats,cuan arribem als anys 2000 compendrem que s' han centrat (potser excessivament) en aquesta època.Tant es així que aquesta ocupa mes de la meitat del llibre.Tant es així que l' any 2010 (l' últim del llibre) s' acaba ABRUPTAMENT sense exposar tots els jocs interesants que van sortir aquell any,nomes hi apareixen 9!!!

Hauria sigut mes interesant ,penso jo, completar TOT l' any, endarrerint la publicació del llibre si fos necessari (¿van haver-hi presses per treure'l? A mi me huele que si),o en tot cas prescindir d' aquest.

Hauria sigut me interesant fer-ho tot EQUITATIU,mes que res per als fans dels Retrogames que trobaran a faltar joies com el Mad Mix Game de topo SOFT,el Robocop d' Amstrad cpc,el Metal Gear de MSX,el Batman d' Amstrad cpc etc,etc,etc....

L' asssumpte fa mes rábia cuan comproves que no nomes FALTEN varis jocs elementals dels 80 i 90 sino que hi ha un SOBREEXCÉS de certs jocs concrets.Millor dit de certes sagues concretes.Resident Evils,Final Fantasy's,..trobareu un munt d' ells !!! I sobretot Zelda's i Mario's que es pot dir que surten TOTS.O poc hi falta.




Ara he de dir que ningú em malinterpreti.tots sabem que tant en Mario com en Link disposen de MOLTS bons jocs en el seu repertori.Pero enumerar TOTS i cada un d' ells em sembla exagerat.I mes cuan en el llibre NO apareixen els següents jocs:Street Fighter II (en la versió de SNES es clar),Donkey Kong Country, Starwing...i un exemple especialment sangrant: en aquesta impresionant Biblia no apareix La Abadía del Crimen!!!

Per a un MUNT de gent La Abadía del(...) es el millor joc espanyol de la història!!!

I aquesta es un altre:AUSÈNCIA casi total de jocs espanyols en el llibre.Només Commandos 2.

En canvi un bon grapat de jocs anglesos.I no es casualitat perquè si mirem al final del lllibre un bon grapat de colaboradors han treballat o treballen en la prestigiosa revista britànica EDGE.¿casualitat?¿voleu dir?

Així doncs crec que hi ha un cert partidisme en la tria dels jocs.perque no serà que hi havia jocs espanyols boníssims en la década dels 80,la edat d' Or del software espanyol...

En canvi ,tenim un análisi exhaustivíssim del any 2000 cap endavant,on m' atreveixo a dir que apareixen alguns jocs notables pero no excel.lents.Es a dir,que algun que altre joc,SOBRA.

És mes, arran de les irregulars traduccions que trobem en certs passatges del llibre (que aquesta es una altre),hi han ressenyes on no s' enten gaire del què ens estan parlant.Per sort ,no sempre es així però en alguns casos ens ho trobarem.I es que descriure amb paraules un complex joc de puzzle sense cap imatge que ho recolçi (no tots els jocs venen acompanyats d' imatges ) i rematar-ho amb una extranya traducció nomes fa que entorpir la lectura del lector (valgui la redundància).Per sort, només succeix en determinades ocasions,però el que està clar es que en molts casos la traducció es millorable.I a vegades es fluixeta,denotant inclús la poca coneixença del mon dels videojocs per part del traductor.¿Per exemple?Traduir Party Mode  per "modo de fiesta".Senyor traductor: Aquesta frase no té traducció al espanyol!!! (en tot cas pots dir modo multijugador) No té traducció literal perque es un génere!!! 

I no fa falta dir que lo de Party Mode ho vaig deduír jo deprés de pensar una bona estona a que carai s' estava referint!!! 

Un altre exemple que em va tocar els nassos:arribo a un dels meus jocs favorits l' Alone in the Dark i quina es la meva sorpresa quan veig que al text no l' acompanya cap imatge.En canvi,el joc de Pinball esmentat just al costat si que té una foto,que ocupa tota una plana!!!

¡Per Déu,els gloriosos gráfics vectorials de l Alone(...) son mes importants i van significar mes que CUALSEVOL joc de Pinball!!!

En fi....

En tot cas que ningú em malinterpreti.Es pot dir i no dubto que tots els jocs que surten en el llibre son de notables a excel.lents i que val la pena jugar-hi i que tenen el seu què i blablabla.Pero ,insisteixo, a mi m hauria agradat algo mes EQUITATIU.M' hauria agradat que fossin MES SELECTIUS amb Marios i Zeldas (si fins i tot surt el super mario bros 2 !!! i el The lost levels!!!)

¿feia falta posar el The lost levels que es SUPER semblant al Super Mario Bros original,només que més difícil???

Treus el Lost levels ditxós i poses La Abadía del Crimen que es una peça clau dels anys 80 i quedes de puta mare i SUPER bé i el puzzle dels videojocs queda mes complet ¿no creieu?

De totes maneres,una cosa no treu l' altre i el llibre es MOLT recomanable i es d' esperar que en una possible continuació encara ho facin millor.

¿Qué tal un 1001 videojuegos RETRO que deberias jugar antes de morir :-)????

RECOMANAT PER :T@ts els/les fanátics/es dels videojocs han de llegir i conservar en bon estat aquesta preciositat no exempta de relliscades com tota bona Bíblia té XD  



No hay comentarios:

Publicar un comentario